Máta je vytrvalá bylina. Má chlupatou lodyhu, až 75 cm vysokou. Listy jsou vejčité, kopinaté, špičaté, ostře pilovité, skoro celokrajné, mají až 10 mm dlouhý řapík. Čepel je poněkud pýřitá, asi 8 cm dlouhá, žláznatě tečkovaná, na líci tmavozelená, na rubu světlejší. Při pěstování je nutné mátu něčím ohradit, neboť se rychle rozrůstá. Sbíráme: od června do září. Sběr: Listy se sbírají na počátku květu za suchého počasí okolo 12. hod a suší se ve stínu, pokud možno rychle. Při pomalém sušení hnědnou. Umělá teplota by neměla překročit 35°C. Máta musí být každý rok vyměňována a uchovávána v dobře utěsněných nádobách. Účinné látky: Menthol, menthon, menthofuran, ve stopkách terpeny a řadu jiných látek. Mají chuť palčivě kořennou a zvláštní větrový zápach. V suchém stavu má máta silný charakteristický pach a palčivě kořennou chuť s příjemně chladivou pachutí. Použití: Tlumí a odstraňuje křeče, zvláště v trávicím traktu, zmírňuje nadýmání, působí dezinfekčně a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči. V silnější koncentraci působí menthol na kůži místní znecitlivění.